Borelioza – infecție transmisă de căpușe!
Borrelioza, cunoscută și sub denumirea de boala Lyme, este cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi și se transmite oamenilor prin mușcătura de căpușe infectate. Căpușele se infectează atunci când se hrănesc cu sânge de la păsări sau mamifere care poartă bacteria în sânge. Boala poate fi întâlnită în principal în Europa, America de Nord și Asia temperată, inclusiv în Republica Moldova.
Simptomele tipice includ febră, dureri de cap, oboseală și o erupție cutanată caracteristică numită eritem migrator. Această erupție cutanată apare la aproximativ 60-80% dintre persoanele infectate și începe la locul mușcăturii de căpușă după o perioadă de 3-30 de zile. O caracteristică distinctivă a erupției cutanate este că se extinde treptat periferic pe o perioadă de câteva zile.
Eritem migrator
Dacă nu este tratată, infecția se poate răspândi la articulații, inimă și sistemul nervos. Majoritatea cazurilor de borelioza pot fi tratate cu succes cu cateva saptamani de antibiotice.
Toți pacienții cu infecție simptomatică cu B. burgdorferi trebuie tratați cu antibiotice adecvate (amoxicilină și cefalosporină și macrolide pentru infecțiile diseminate). Tratamentul precoce poate preveni riscul de apariție a complicațiilor în stadiu avansat, dar chiar și pacienții în stadiu avansat pot beneficia de antibiotice, deși recuperarea clinică poate fi incompletă dacă înainte de tratament au apărut leziuni tisulare.
În prezent, nu este disponibil niciun vaccin împotriva boreliozei, așa că conștientizarea riscului de infectare de la căpușe, îmbrăcămintea adecvată în zonele infestate cu căpușe și îndepărtarea timpurie a căpușelor atașate rămân cele mai importante măsuri de prevenire.
Riscul de infecții transmise de căpușe este redus prin evitarea mușcăturilor de căpușe și prin îndepărtarea căpușelor din organism. Căpușele trăiesc pe pământ și se cațără cu 20 până la 70 cm pe ierburi și tufișuri unde găsesc gazde cu ajutorul celulelor sensibile la temperatură. Mușcătura este nedureroasă și, adesea, nu veți simți că o căpușă se mișcă pe piele.
Cele mai bune modalități de a evita mușcăturile de căpușe sunt:
- folosiți insecticide pe pielea expusă;
- purtați îmbrăcăminte de protecție cu mâneci lungi și pantaloni lungi înfipți în șosete sau cizme;
- tratați șosetele și picioarele pantalonilor cu insecticid care conține permetrină.
Este forte important ca căpușele să fie îndepărtate imediat de pe piele. Căpușele preferă pielea moale și zonele păroase. Inspectați întotdeauna întregul corp pentru a depista căpușe după activități în aer liber și îndepărtați căpușele trăgându-le drept cu penseta sau cu un instrument special conceput pentru îndepărtarea căpușelor sau folosiți degetele dacă nu aveți instrumentele adecvate la îndemână.
În țara noastră căpușele sunt prezente, atât în zonele rurale, cât și în cele urbane. Preferă păduri umbroase și umede, poienițe cu multă iarbă, câmp deschis cu arbuști, parcuri, bazine acvatice cu o vegetație abundentă etc.
Dimensiunea căpușelor în diferite stadii de evoluție
Recomandări pentru populație pentru a reduce expunerea la mușcătura de căpușă!
- Folosiţi un produs repelent (indicat pentru îndepărtarea căpușelor).
- Acoperiţi-vă braţele şi picioarele, purtând îmbrăcăminte cu mânecă lungă, pantaloni lungi, ghete şi trageţi şosetele peste pantaloni.
- Folosiţi haine şi pături pentru picnic deschise la culoare, pentru a putea detecta uşor căpuşele.
- Mergeți pe mijlocul cărărilor și evitați să vă atingeți de plantele din jur.
- Fără strictă necesitate, evitați mediile în care căpușele viețuiesc.
- Inspectați periodic tegumentele pentru a depista și îndepărta cât mai rapid căpușele.
Recomandări la întoarcerea din natură:
- Verificăm hainele la prezența căpușelor;
- Inspectăm minuțios corpul în fața oglinzii, la copii – îndeosebi, regiunile cu piele fină (subraț, regiunea inghinală, genunchi, abdomen, gât şi cap);
- Pieptănăm minuțios părul cu un pieptene des;
- Inspectăm animalele de companie;
- Respectăm regulile de igienă – efectuarea dușului, spălarea hainelor. Riscul de infectare este mai mic atunci când căpușa este detectată și îndepărtată imediat. În cazul prezenței pe corp a căpușei, se vor depune eforturi de înlăturare operativă și inofensivă. La efectuarea procedurilor de înlăturare a căpușei nu se recomandă răsucirea, smulgerea, strivirea acesteia, sau aplicarea uleiurilor, ojei etc. Aceste proceduri ar putea determina vărsarea conținutului stomacal al căpușei în rană și, implicit, transmiterea bacteriilor sau virusului.
Recomandări pentru îndepărtarea căpuşei:
- Spălați-vă bine pe mâni cu apă și săpun. Pregătiți o pensetă cu vârful ascuțit, tinctură de iod 3-5% sau alcool etilic 70%.
- Cu penseta se apucă căpușa cât mai aproape de capul acesteia. Printr-o mișcare delicată, dar fermă se extrage căpușa din piele.
- Locul mușcăturii se spală cu apă curată cu săpun și se prelucrează cu tinctură de iod 3-5% sau alcool etilic 70%.
De menționat că nu orice mușcătură de căpușă se soldează cu apariția semnelor de boală. Nu este necesară prezentarea căpușei spre cercetare în laborator. Se recomandă supravegherea stării de sănătate a persoanei mușcate de căpușe, iar la apariția semnelor de boală, posibil asociate cu mușcătura de căpușe (eritemul migrator, febra moderată, slăbiciuni, dureri în articulaţii şi muşchi, inflamaţia nodulilor limfatici regionali) este necesară adresarea la medic.