Tusea convulsivă la copii
Tusea convulsivă sau Pertusis sau așa numita în popor Tusea Magareasca, este o boală infecțioasă acută, foarte contagioasă a tractului respirator și este caracterizată de o tuse severă specifică și persistentă.
Agenți patogeni. Tusea convulsivă este cauzata de bacteria Bordetella pertussis. Bacteria se atașează la celulele care căptușesc căile repiratorii, unde se multiplică, astfel lezînd mucoasa în urma căreia apar simptome incomode și îngreunează respirația. Agentul patogen este puțin rezistent la acțiunea factorilor mediului extern și piere repede deasemenea sub acțiunea substanțelor dezinfectante.
Morbiditate. În ultimii 50 de ani, țările care au întrodus vaccinarea au cunoscut o reducere a incidenței prin tusea convulsivă cu peste 90%. În Republica Moldova, cazuri de tuse convulsivă se înregistrează permanent, de exemplu, în anul 2022 nivelul morbidităţii prin tusea convulsivă s-a aflat la nivelul anului precedent, înregistrându-se total 6 cazuri (0,19%000), în 2021 constituind 0,12%000 (total – 5 bolnavi), fiind mult mai mic în comparație cu anii precedenți (2020 – 1,50%000 2019 – 4,34%000, 2018 – 5,40%000). Un caz tusea convulsivă a fost înregistrat la copii cu vârsta 0- 2 ani și 2 cazuri la copii cu vârsta între 3-6 ani, în mare parte fiind nevaccinaţi contra acestei infecții. Anul curent în lunile ianuarie-noiembrie, total pe țară sunt înregistrate 285 cazuri de tuse convulsivă, dintre care 191 cazuri în Chișinău.
Sezonalitate. Pertusea apare mai ales toamna și iarna. Pe lîngă simptomele generale de boală, caracteristice sunt accesele de tuse spasmodică și durată lungă de evoluție a infecției (cîteva săptămâni).
Calea de transmitere. Bacteria se transmite la alte persoane prin picăturile contaminate de tuse, prin aer sau prin contactul apropiat cu persoana afectată. Afecțiunea se transmite foarte ușor de la o persoană la alta, pe cale aeriană, prin intermediul picaturilor prin tuse, în timpul acceselor de tuse sau prin strănut, sărut și folosirea în comun a tacîmurilor.
Sursa de infecție. Sursa de infecție îl constituie bolnavul de tuse convulsivă, care este contagios timp de 6 săptămîni de la începutul bolii.
Contagiozitate. Riscul de infectare este cel mai mare la sfărșitul perioadei de incubație și începe să scadă treptat după a 6-a săptămînă de boală. Virulența agentului patogen este foarte mare: aproximativ 8 persoane din cele care au contact cu bolnavul vor contracta boala. În momentul, în care copilul stă în preajma unei persoane care tușește sau atinge obiectele contaminate cu bacterii, riscă să facă boala. Tocmai de aceea, este foarte important ca copilul ce suferă de tuse convulsivă să fie ținut la distanță de alți copii, dar și de alți membri ai familiei, deoarece infecția este foarte contagioasă, și pentru a nu contamina alți copii sau bebeluși care nu au fost vaccinati. Copiii vaccinați sînt protejați și foarte rar pot face o formă ușoara de tuse convulsivă, fără complicații.
Perioada de incubatie. Pentru tusea convulsivă, intervalul dintre momentul infectării și debutul simptomatologiei, durează între 5 și 14 zile, iar în unele cazuri poate fi pînă la 21 de zile, cel mai mai frecvent 10-12 zile.
Debutul. Primele simptome ale tusei convulsive sunt de obicei similare cu cele ale unei răceli comune: rinoree, congestie nazală, strănut, ochi roșii și lacrimoși, tuse ușoară și febră ușoară (37-37,50C), însă după 1-2 săptămîni, simptomele încep să se înrăutățească și infecția evoluează pînă la accese de tuse drastice cu insuficiență respiratorie. După accesele de tuse, bolnavul simte nevoia să respire adânc, iar rezultatul este un șuierat. Mucusul se acumulează în interiorul căilor respiratorii și declanșează episoade incontrolabile și chinuitoare de tuse. Crizele severe și îndelungate pot provoca: vomă, extenuare, înroșirea sau învinețirea feței, tuse spastică, severă, persistentă și zgomotoasă, obositoare pentru copil. Pertusea crește riscul apariției pneumoniilor, în special la copiii cu vîrsta sub 5 ani. Această boală, considerată mult timp ca o boală a copilariei timpurii, afectează de obicei copiii cu vîrsta sub 1 an, dar este în mod special dramatică și chiar mortală pentru sugarii pînă la 6 luni.
De asemenea poate fi gravă pentru persoanele de orice vârsta, care au un sistem imunitar scăzut. Adulții pot dezvolta tusea convulsivă, întrucît imunitatea lor în urma vaccinării, posibil se dezactivează de-a lungul timpului.
Complicații. Cei mai mulți dintre care suferă de tuse convulsivă, se vindecă în totalitate, dar totuși unii pot dezvolta complicații, care se întîlnesc cel mai frecvent la copiii cu vîrsta sub 6 luni. În urma tusei convulsive, pot apărea complicații grave, precum cele pulmonare, asfixierea, întîrziere mentală și chiar paralizie, care îi poate afecta și pe adulți. De asemenea, printre cele mai nedorite complicații se află bronhopneumonia și encefalopatia.
Prevenție. Vaccinarea, ca o măsură specifică de prevenție a maladiilor infecțioase, este mijlocul cel mai eficace de profilaxie a tusei convulsive. Vaccinarea primară antipertusis este inclusă în calendarul național de vaccinări și constă din 3 doze de vaccin combinat cu componentul pertusis (pentavaccin) după schema 2, 4, 6 luni și o revaccinare la 22-24 luni (sau peste 16-18 luni după vaccinarea primară). Contraindicațiile la imunizarea antipertusis sunt minore și majoritatea copiilor în Republica Moldova la nivel de 95% sunt protejați împotriva acestei maladii grave.
Din măsurile nespecifice, în timpul bolii acute, izolarea bolnavului (fie la domiciliu sau in spital) este obligatorie. Se face dezinfecția continuă și aerisirea aerisirea permanentă a încaperilor. Infecția mai poate fi prevenită sau redusă prin menținerea permanentă a imunității. Din alte metode de prevenire a bolii sînt suficiente aerisirea încăperilor și curăţenia. Pentru diminuarea riscului de infectare pot fi evitarea contactului (păstrarea distanței) cu persoanele infectate, respectarea igienei personale cu spălarea frecventă a mîinilor, eticheta tusei etc.
Rețineți! Pentru diminuarea riscului de infectare se recomandă evitarea contactului cu persoanele infectate. Nu ezitați, adresați-vă la medic imediat ce banuiți că e vorba de o tuse convulsivă la copilul dvs. și nu uitați: “Viața copilului este tot ceea ce contează!”