01-31 mai 2024 – Luna de conștientizare a cancerului de piele
Conștientizarea cancerului de piele începe cu TINE!
Luna aceasta promovăm, conștientizăm și sensibilizăm folosind mesajul principal: ,,Cancerul de piele este grav!”( #SkinCancerIsSerious)
Știai că?
- Radiaţia UV în cantităţi mici este benefică pentru sănătate şi joacă un rol important în producerea de vitamină D. Un aport şi nivel adecvat de vitamină D sunt esenţiale pentru starea de sănătate deoarece aceasta este necesară pentru sănătatea oaselor, articulaţiilor, funcţiei musculare şi neurologice.
- Totuşi expunerea excesivă la radiaţia UV este asociată cu diferite tipuri de cancer de piele, arsuri ale pielii, îmbătrânire accelerată a pielii, cataractă şi alte boli ale ochilor (fotokeratite și fotocojunctivite). Există de asemenea dovezi că radiaţia UV afectează funcția sistemului imunitar.
- Legătura dintre expunerea la soare şi cancerele de piele a fost descoperită abia în anul1956.
- 80% din razele UV trec prin nori și ceață, iar 50% din expunerea la UVA provine de la lumina reflectată, chiar și atunci când stai la umbră sau când ești în apă.
- Cantitatea optimă de cremă pentru o protecție eficientă este cât o minge de golf pentru întregul corp.
- Dacă alegi un produs de pulverizare (spray sau ulei), sunt necesare 10 până la 15 pulverizări pe zonă pentru a proteja corect pielea și asigurarea că produsul este distribuit uniform pe piele.
Efectele expunerii la UV
Cel mai cunoscut efect acut al expunerii excesive la UV este eritemul, cunoscuta înroșire a pielii numită arsură solară. Majoritatea oamenilor se vor bronza datorită stimulării UV a producției de melanină, care are loc în câteva zile după expunere. Persoanele cu pielea mai deschisă vor fi mai predispuse la arsuri solare sau eritem decât persoanele cu pielea mai închisă la culoare.
Expunerea cronică la radiațiile UV provoacă o serie de modificări degenerative ale celulelor, țesutului fibros și vaselor de sânge ale pielii. Acestea includ pistruii, nevii și lentiginile – zone pigmentate ale pielii și pigmentarea maro difuză.
Radiațiile UV accelerează îmbătrânirea pielii, iar pierderea treptată a elasticității pielii are ca rezultat riduri și piele uscată, aspră.
Efectele UV asupra ochiului
Efectele acute ale expunerii la radiații UV includ fotocheratita și fotoconjunctivita. Aceste reacții inflamatorii apar de obicei în câteva ore de la expunere. Ambele pot fi foarte dureroase, dar sunt reversibile și nu au ca rezultat leziuni pe termen lung ale ochiului sau vederii. Chiar dacă cataracta apare în grade diferite la majoritatea indivizilor pe măsură ce îmbătrânesc, expunerea la soare, în special expunerea la UVB, pare a fi un factor de risc major pentru dezvoltarea ei.
Cum afectează UV sistemul imunitar?
Toată lumea are nevoie de puțin soare, în principal pentru producerea de vitamina D, care ajută la prevenirea dezvoltării bolilor osoase precum rahitismul, osteomalacia și osteoporoza. Dar prea mult soare poate fi periculos – și chiar mortal. Lunile de vară ascund un adevărat pericol.
Fapte și statistici despre cancerul de piele
- 1 din 5 persoane va dezvolta cancer de piele până la vârsta de 70 de ani.
- Mai mult de 2 oameni mor de cancer de piele la fiecare oră.
- Dacă ați avut 5 sau mai multe arsuri solare se dublează riscul de melanom.
- În prezent, între 2 și 3 milioane de cancere de piele non-melanomice și 132.000 de cancere de piele melanom apar la nivel global în fiecare an.
- Pe măsură ce nivelurile de ozon sunt epuizate, atmosfera își pierde din ce în ce mai mult din funcția de filtru de protecție și mai multă radiație solară UV ajunge la suprafața Pământului. Se estimează că o scădere cu 10% a nivelului de ozon va duce la încă 300.000 de cazuri de cancer de piele non-melanom și 4.500 de melanom.
- Detectat la timp, rata de supraviețuire după 5 ani pentru melanom este de 99%.
În Republica Moldova printre cele mai des întâlnite tumori maligne se numără: cancerul mamar, colorectal, de prostată, piele și al traheei, ce reprezintă 52,6% din numărul total de tumori maligne. Cancerul de piele non-melanom în anul 2021 a fost depistat la 883 persoane, iar în 2022 a crescut până la cifra de 979. La fel în creștere este și melanomul malign: în anul 2021 au fost depistate 123 cazuri, în 2022 – 143 cazuri.
Bronzare artificială (expunerea la un aparat de bronzat, solar)
Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (filială a Organizației Mondiale a Sănătății), include dispozitivele de bronzare cu raze ultraviolete (UV) în Grupul I al listei de agenți care cauzează cancer la oameni. Grupa I include, de asemenea așa agenți precum plutoniul, țigările și radiațiile UV solare. Dispozitivele de bronzare pot emite radiații UV în cantități de 10 până la 15 ori mai mari decât soarele la intensitatea sa maximă. Peste 419.000 de cazuri de cancer de piele în SUA în fiecare an sunt legate de bronzarea cu dispozitive, inclusiv aproximativ 245.000 de carcinoame bazocelulare, 168.000 de carcinoame scuamoase și 6.200 de melanoame. Mai mulți oameni dezvoltă cancer de piele din cauza bronzării artificiale decât dezvoltă cancer pulmonar din cauza fumatului. Cei care s-au bronzat vreodată în interior au un risc crescut cu 83% de a dezvolta carcinom cu celule scuamoase și un risc crescut cu 29% de a dezvolta carcinom bazocelular. Orice istoric de bronzare artificială crește cu 69% riscul de a dezvolta carcinom bazocelular înainte de vârsta de 40 de ani.
Unii factori de risc individuali pentru cancerul de piele
- pielea deschisă
- ochi albaștri, verzi
- păr deschis la culoare
- tendința de a arde mai degrabă decât de a se bronza
- istoric de arsuri solare severe
- multe alunițe, pistrui
- antecedente familiale de cancer de piele.
Măsuri de prevenție
O mare parte din bolile și decesele legate de UV pot fi evitate printr-un set de măsuri simple de prevenire:
- Limitați timpul de expunere la soare în orele amiezii
- Stați la umbră atunci când razele UV sunt cele mai intense
- Purtați îmbrăcăminte de protecție, pălării și ochelari de soare
- Utilizați o cremă cu spectru larg de protecție solară
- Utilizați folie de protecție pentru geam în mașină și acasă
- Autoexaminați-vă pielea o dată pe lună. Cancerul de piele este cancerul pe care îl puteți vedea, spre deosebire de cancerele care se dezvoltă în interiorul corpului. Dacă observați ceva care nu arată corect, consultați un dermatolog cât mai curând posibil
- Faceți un examen profesional al pielii pe întregul corp o dată pe an sau mai des dacă sunteți în grupa de risc
Protejarea copiilor este deosebit de importantă, deoarece expunerea excesivă la soare în acești primi ani poate crește semnificativ riscul de boli legate de UV mai târziu în viață. Detectarea precoce salvează vieți!