×
Meniu

Ludmila Bîrca: „Părinții nu sunt vaccinați împotriva Covid-19 și infectează copiii. Avem 37 de bebeluși, de până la un an, infectați cu Sars-Cov-2. E dublu față de anul trecut”

Numărul copiilor infectați cu Sars-Cov-2 s-a dublat în ultima săptămână când s-au înregistrat 724 de cazuri, față de 230 de la începutul anului. Managerul Spitalului Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, Ludmila Bîrca, recunoaște că numărul copiilor internați în instituția pe care o administrează a crescut esențial. Majoritatea copiilor bolnavi sunt până la un an, aceștia infectându-se de la părinții care nu sunt imunizați, ne spune managerul.

Doamna Bîrca, care este situația privind îmbolnăvirile cu Covid-19 printre copii la SCMBC?

Numărul copiilor internați cu Covid-19 s-a mărit, față de începutul anului. Astăzi avem 125 de copii internați, dintre care 119 cu Covid-19. 45 sunt adulți infectați cu Covid și 74 sunt copii. Jumătate dintre ei sunt din diverse regiuni ale țării, iar altă jumătate sunt din Municipiul Chișinău.

Ce categorie de vârstă este mai afectată de Covid-19, acum, când a intrat în forță și tulpina Omicron?

Din cei 74 de copii, 37 sunt cu vârsta de până la un an. Deci, ei sunt cei mai afectați, practic este dublu față de anul trecut din această categorie de vârstă.

Cum s-ar explica acest lucru? De unde se infectează acești bebeluși, care practic nu se regăsesc în colectivități?

Se infectează de la părinți. Părinții nu sunt vaccinați și ei infectează copiii. Majoritatea mamelor care sunt internate aici nu sunt vaccinate, dacă ele ar fi fost vaccinate, probabil, nu transmiteau boala copiilor sau era un procent foarte mic de copii infectați cu Covid-19. La copii perioada de incubație este mai scurtă decât la mame. Se întâmplă că bebelușul de 2-3 luni se îmbolnăvește primul și a doua sau a treia zi se îmbolnăvește și mama. Asta nu înseamnă că el a adus virusul de undeva, ci că perioada de incubație la el este mai scurtă.

Aveți și cazuri grave?

Avem de toate, avem cazuri ușoare, medii și grave. Avem mai multe cazuri care decurg cu scaune lichide și vomă. Avem mai multe cazuri decât anul trecut cu sindrom de laringo-traheită, pneumonii, la fel, avem. 1/3 dintre copiii de până la un an cu Covid-19 au dezvoltat pneumonii.

Adulții internați la SCMBC ce forme de Covid-19 dezvoltă?

Sunt cu diferite forme. Sunt și cu forme ușoare, dar și medii.

Aveți adolescenți vaccinați și internați cu Covid-19?

Nu, nu avem. În general, copiii de la 5-18 ani acum sunt mai puțini, dar a început să crească numărul după ce s-au deschis școlile. În comparație cu anul trecut, majoritatea copiilor internați erau de la 5 la 18 ani. Acum sunt copii mai mulți până la un an.

În comparație cu simptomele Covid-19 de la începutul pandemiei s-a schimbat simptomatica cu care vin copiii?

Acum ei vin mai frecvent cu febră până la 41, cu convulsii. Anul trecut noi nu aveam sindrom de laringo-traheită, laringită, sindrom gastro-intestinal. Acum avem.

Ați avut sau aveți cazuri când copiii Covid-19 au și gripă?

Da, am avut 2 cazuri. Gripa a fost stabilită prin metoda clinico-epidemiologică. Erau copii mici.

Acum că avem acces la vaccin, s-a schimbat percepția părinților infectați cu Covid-19 privind imunizarea împotriva infecției? 

Părinții care sunt internați la noi sunt neimunizați. Noi discutăm cu ei, încercăm să îi convingem să se vaccineze. Sperăm că tot ce le spunem noi să aibă un efect. Ei promit că se vor vaccina.

Care este starea morală și fizică a lucrătorilor medicali, având în vedere creșterea numărului de pacienți?

Ca a celorlalți. Suntem obosiți, dar lucrăm, pentru că nu avem altă soluție. Acum avem un cadru medical infectat cu Covid-19, dar este vaccinat. Are o formă ușoară de boală.

Cu ce alte maladii vin copiii în acest sezon rece?

Avem copii cu varicelă cu convulsii, scarlatină toxică, salmoneloză. Am avut și copii cu infecție meningococică. Noi suntem singura instituție care primește acești pacienți, pentru că infecția meningococică este foarte contagioasă. Dar și varicela la fel este multă în țară și este la fel contagioasă. Mai avem saloane libere, dacă vom avea mai multe cazuri. Am păstrat 5 paturi din 100 pentru alte maladii infecțioase, care nu pot fi tratate în altă parte.

Doamna Bîrca, vă mulțumim pentru răspunsuri!

Sursa – http://sanatateinfo.md/News/Item/10922