×
Meniu

Rujeola

Rujeola (numită în popor pojar), face parte din bolile copilăriei, care continuă să facă victime în rândul copiilor nevaccinați. În multe cazuri, afecțiunea duce la complicații, iar pentru 1 din 1000 de bolnavi ea devine mortală.

Rujeola este o boală extrem de contagioasă, cu un indice de contagiozitate foarte ridicat (R0 – rata de transmisibilitate – de aproximativ 12-18), ceea ce înseamnă că fiecare persoană infectată poate transmite virusul la 12-18 persoane nevaccinate sau care nu au fost imunizate anterior. În trecut, rujeola a fost o problemă majoră de sănătate publică, dar vaccinarea a redus semnificativ cazurile. În prezent, însă, în multe regiuni ale lumii, au avut loc creșteri ale numărului de cazuri, din cauza scăderii ratei de vaccinare. În Republica Moldova în perioada anilor 2021-2022 cazuri suspecte la rujeolă nu au fost înregistrate. În anul 2023 au fost înregistrate 3 cazuri de rujeolă, inclusiv 2 cazuri de import (Austria și Federația Rusă) – toți neimunizați împotriva rujeolei. În anul 2024 – 214 cazuri, inclusiv 176 – la copii.

Transmiterea virusului se realizează prin aer, picături de salivă, secreții nazo-faringiene și conjunctivale, emise în aer. Acestea își păstrează proprietățile contaminante timp de două ore după ce persoana bolnavă a părăsit încăperea.

Persoanele bolnave devin contagioase cu 1-2 zile înainte de debutul bolii ( 4 zile înainte de apariția erupțiilor cutanate) și pot transmite boala încă timp de 4 zile după instalarea lor.

Boala evoluează cu febră, ce depășește 39ºC și ajunge până la 40ºC, tuse, ochi roșii și lăcrimoși, secreții nazale și oculare, moleșeală. În zilele a patra-a cincea se instalează erupția cutanată – mici pete roșii pe față, începând cu linia părului și în spatele urechilor, după care acestea se răspândesc pe gât, corp, brațe, mâini și picioare. Peste două-trei zile febra scade și erupțiile cutanate dispar în ordinea în care au apărut. Ele lasă în urma lor niște pete gălbui-cafenii (pigmentație), care mai apoi se descuamează.

Rujeola poate deveni o boală gravă pentru toate grupurile de vârstă, însa deosebit de periculoasă este ea pentru copiii mai mici de 5 ani și pentru adulții trecuți de 20 de ani. Foarte frecvent, ea conduce la complicații severe. Printre cele mai grave complicații se numără meningita și encefalita (inflamația creierului), care debutează cu febră, convulsii și comă. Aceste cazuri nu sunt frecvente (incidența lor este de 1 caz la 1000 de îmbolnăviri), însă urmările pot fi fatale. Din totalul copiilor care fac encefalită sau meningită din cauza rujeolei, 15% decedează, iar o altă parte din ei (între 15% și 40%) suferă leziuni nervoase permanente. În unele cazuri, rujeola poate determina alte complicații, cum ar fi diareea, bronșita, pneumonia, conjunctivita și, uneori, decesul persoanei infectate. Mortalitatea asociată rujeolei este mai ridicată în cazul bebelușilor și copiilor mici, mai ales dacă aceștia nu au fost niciodată imunizați împotriva virusului rujeolic.

Rujeola poate face organismul mai sensibil la infecțiile urechii (otita medie) și la alte boli cauzate de bacterii, scăzând capacitatea de apărare a organismului.

Tratamentul bolii este simptomatic: se administrează doar medicamente care combat simptomele. La antibiotice se va recurge numai atunci când apar complicații. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă suplimentarea tratamentului cu vitamina A (pentru fiecare copil diagnosticat cu rujeolă) în intenția de a preveni complicațiile severe ale acestei boli.

Vaccinul ROR este singura măsură eficientă de prevenire a rujeolei, el oferind imunitate pe tot parcursul vieții. Vaccinul ROR este foarte eficient și e destinat imunizării împotriva a trei boli infecțioase: rujeola, oreionul și rubeola. O doză de vaccin ROR oferă o protecție de aproximativ 93% împotriva rujeolei, două doze – de 97%, iar după administrarea a 3 doze eficiența imunizării se ridică la aproape 100%.

După cum menționam, vaccinul oferă cea mai bună protecție împotriva rujeolei atât copiilor, cât și adulților. Prin urmare, orice părinte sau tutore trebuie să ofere copiilor șansa de a se vaccina, conștienți fiind de faptul că vaccinurile sunt sigure și eficiente și pot salva viața copilului.  Nevaccinat, în medie unul din o mie de copii bolnavi de rujeolă va avea un sfârșit letal.

Iresponsabilitatea părinților de a nu vaccina copiii duce la suferința acestora. Dragi părinţi, protejaţi-vă copiii prin vaccinare!